• DUSKO KNEZEVIC Mi uspjeh mjerimo pozitivnim trendovima koji su incijativom naših poslovanja i projekata uspjeli da zažive u društvu i učine ga boljim mjestom za život naših sugrađana.
  • DUSKO KNEZEVIC Naša sudbina je saradnja – kako između nacija tako i među različitim organizacijama.
  • DUSKO KNEZEVIC Želimo da aktivno doprinesemo u stvaranju dugoročnih samoodrživih trendova za optimalne standarde u oblastima novih tehnologija, ekološki održive ekonomije kao i novih metoda obrazovanja i liječenja.
  • DUSKO KNEZEVIC Misli, radi, stvaraj, dijeli!

 

dusko knezevic_biografija 

 

Duško Knežević, doktor pravnih i ekonomskih nauka Univerziteta Beograd, osnivač je i predsjednik Atlas grupe. Atlas grupa je osnovana prije 20 godina u Crnoj Gori i danas predstavlja jednu od najuspješnijih grupacija u regionu. U 2010. godini časopis World Finance proglasio je Atlas grupu najboljom finansijskom grupom u Crnoj Gori, a Atlas banku, koja je član grupe, najboljom bankom u Crnoj Gori.

U centar misije Atlas grupe Knežević postavlja progres. Krajnji cilj jeste pomoć u utvrđivanju održivosti i međuzavisnosti kao pravila za izgradnju boljeg društva i boljih životnih standarda. Knežević koristi sinergiju različitih projekata Atlas grupe kako bi stvorio održivi sistem za upotrebu inovativnih standarda ekonomskog i socijalnog osnaživanja društva.

Na međunarodnom nivou, kompanije Atlas grupe su aktivne u investicijama i trgovini, kao i u menadžmentu privatnih penzionih fondova i obezbjeđivanju životnog osiguranja. Knežević je posvećen izgradnji jakih poslovnih veza i partnerstava sa finansijskim ekspertima iz sljedećih finansijskih inistitucija: Citi Bank, Merrill Lynch, Credit Suisse, Bank of Cyprus, Marfin Bank, Deutche Bank, Piraeus Bank, EBRD, France Telecom, British Telecom. U 2010. Knežević je postao član Globalne inicijative Klinton čime se obavezao da će pomagati u iznalaženju  rješenja za probleme koji na svjetskom nivou predstavljaju jedne od najvećih izazova: siromaštvo, zaštita životne sredine, zdravstvo i obrazovanje. Nakon toga pokrenuo je inicijativu Balkan Networking organizovanjem Inauguralne konferencije "Balkanska inicijativa za jačanje društva Jugoistočne Evrope” u maju 2010. godine, zajedno sa Globalnom inicijativom Klinton i Vladom Crne Gore. Knežević je kao član Globalne inicijative Klinton pokrenuo i inicijativu Podgorica - Grad budućnosti, energetski efikasna Crna Gora, kao privatno-javno partnerstvo u saradnji sa Glavnim gradom Podgoricom i Elektroprivredom Crne Gore.

 

Knežević je aktivno posvećen poboljšanju društva i prije svega ugroženih duštvenih grupa, kao i pomoganju  pojedincima. Za njega je humanost jedna od najbitnijih vrlina koja doprinosi zdravom fukcionisanju svake životne zajednice. Brigu prema drugim ljudima i čitavom društvu Knežević pokazuje već dugi niz godina. Zbog toga je 2010. godine Knežević osnovao Atlas fondaciju  koja je posvećena stvaranju novih socijalnih vrijednosti i ekonomskog osnaživanja građana kroz unapređivanje korporativno društvene odgovornosti i poslovne filantropije.  Kroz Atlas fondaciju, Knežević želi da doprinese razvoju društva suočavajuci se sa najvećim svjetskim izazovima kao što su: obrazovanje, zdravstvo, zaštita životne sredine, regionalna saradnja, osnaživanje žena i nove tehnologije.

Knežević pokazuje svoj društveni doprinos dodjeljivanjem Atlas stipendija najboljim studentima crnogorskih fakulteta već jedanaest godina za redom. Na konferenciji “Balkanska inicijativa za jačanje društva Jugoistočne Evrope” u maju 2011. godine, koja je organizovana pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore i Atlas fondacije, i u partnerstvu sa Klinton globalnom inicijativom, dio ostvarenih donacija je potrošen na kupovinu opreme za dječju bolnicu u Podgorici.

Od osnivanja Atlas grupe prije 20. godina u Crnoj Gori, Knežević je stalno širio opseg interesovanja korporacije. Atlas grupu trenutno čini 30 kompanija koje se bave bankarstvom, finansijama, nekretninama, proizvodnjom piva, obrazovanjem, građevinarstvom, turizmom, zdravstvom i medijima. Atlas grupa je većinski vlasnik crnogorske berze. Knežević je takođe i osnivač Atlas Capital Forexa.

Neke od većih članica Atlas grupe su: Atlas banka, Crnogorska berza, Univerzitet Mediteran, Atlasmont fond, Atlas Life, Atlas penzije, AtlasInvest Crna Gora, Radio i televizija Atlas, bolnica Meljine i Atlas Fondacija.  

Pod njegovim liderstvom, Atlas grupa je prerasla u međunarodno priznatu kompaniju koju sada čine i Atlas Capital Financial Services na Kipru,  Atlas Capital u Londonu, FSA regulated company u UK i ABM Bank u Rusiji.

Jedan od prvih projekata Kneževića, u okviru inicijative Podgorica - Grad budućnosti, je izgradnja poslovno-rezidencionalnog kompleksa Atlas Capital Centar u Podgorici, po najvećim standardima efikasnosti, kojim se ujedno promoviše i  novi model zgrada koje u velikoj  mjeri integrišu  principe zelene gradnje i zaštite životne sredine. Ova zgrada predstavlja jedan od takvih najvećih projekata u Jugoistočnoj Evropi, a gradi se u saradnji sa Capital Investments, kompanijom čiji su vlasnici kraljevska familija iz Abu Dabija. 

Knežević je diplomirao finansije i bankarstvo na Ekonomskom fakultetu,  Univerziteta u Beogradu. Na istom fakultetu završio je i master studije takođe iz finansija i bankarstva. Doktorirao je na temu “Pravni i ekonomski preduslovi održivosti penzijsko osigravajućeg sistema” na Pravnom fakultetu, Univerziteta u Beogradu. Nakon toga Knežević je dobio titulu doktora pravnih i ekonomskih nauka.

Zbog posvećenosti nauci i obrazovanju i uviđanja neophodnosti za razvoj novih visokoakademskih institucija na našim prostorima, Knežević je počeo znatno ulagati u obrazovanje.  Osnivač je i predsjednik Upravnog odbora dva univerziteta u Crnoj Gori i Srbiji: Univerzitet Mediteran 2006. godine – prvi privatni univerzitet u Crnoj Gori i Beogradska bankarska akademija u Srbiji.

Osnivanjem Univerziteta Mediteran Knežević je htio da doprinese poboljšanju obrazovanja u Crnoj Gori i regionu. Ubjeđen je da će povećanjem broja kvalifikovanih i stručnih građana naš put ka uspješnoj budućnosti biti  mnogo brži i da ćemo postignuti bolji životni standard za svakog pojedinca i čitavo društvo. Univerzitet Mediteran trenutno  čini 6 organizacionih jedinica: Fakultet za turizam, hotelijerstvo i trgovinu Bar, Fakultet za poslovne studije "Montenegro Business School", Fakultet vizuelnih umjetnosti, Fakultet za informacione tehnologije, Fakultet za strane jezike i Pravni fakultet.

Knežević drži predavanja iz predmeta vezanih za finansije na Union Univerzitetu u Beogradu i stalno objavljuje radove, članke i knjige vezane za ekonomiju.

Knežević je iskazivao  ogromnu ljubav prema sportu. Kao mlad je pokazao veliki talenat prema košarci, pa je počeo da trenira u KK „Ljubović“ i KK “Zeta” potom u juniorima beogradskog „Partizana“, ali je zbog povrede rano prekinuo igračku karijeru. Posvetio se suđenju i kao student dospio je čak do savezne liste košarkaških sudija.

Iako najviše posvećen košarci, Knežević je svoje prve korake kao sportski funkcioner napravio u vaterpolu. Postao je predsjednik Vaterpolo kluba „Crvena zvezda“ 1992. godine. Istovremeno je aktivno učestvovao u radu Upravnog odbora Vaterpolo saveza Jugoslavije, a predvodio je vaterpolo reprezentaciju SRJ na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine u ulozi direktora.

Početkom 2000. godine bio je veoma aktivan u košarci: istovremeno je bio predsjednik KK „Atlas“, član Upravnog odbora Košarkaškog saveza Srbije i Crne Gore i predsjednik Upravnog odbora Preduzeća EP 2005 (osnovanog za potrebe organizacije Evropskog prvenstva u Beogradu, Podgorici, Novom Sadu i Vršcu).

Preko firmi i robnih marki iz poslovnog sistema Atlas grupe, redovno sponzoriše najbolje klubove i najznačajnije sportske manifestacije. Tako se ime Atlas grupe, Atlas banke ili Aqua monte vezuje za uspjehe rukometašica i odbojkaša „Budućnosti“, košarkaše „Budućnosti“, košarkaše „Mornara“ i cetinjskog „Lovćena“, fudbalera „Budućnosti“ i „Zete“, vaterpolista „Budvanske rivijere“, pa i za brojne sportske manifestacije, poput tradicionalnog podgoričkog maratona.

Vrati se na početak